25 december 2010

Turkey Climbing Trip - Part 2

M'n klimvakantie in Turkije zit erop, ik ben weer thuis. Met ruim 20 graden temperatuur verschil en sneeuw in plaats van zon is dat wel even wennen. Ik denk nog regelmatig verlangend terug aan de relaxte sfeer, het heerlijke ontbijt (muesli met een berg fruit!), het 's avonds na het klimmen een douche nemen en vervolgens gelijk aan kunnen schuiven voor het avondeten, de eenvoud van het leven in een tentje en natuurlijk de prachtige rots en omgeving. Toch is het fijn om gezellig thuis te zijn met de kerst.

Ik kan terug kijken op een geweldige trip. In totaal klom ik 29 routes van 7a en harder, waarvan 6 8en. Ik heb dus optimaal genoten van de prachtige lijnen. De kwaliteit van de routes in Turkije is echt ongekend hoog. Vrijwel alle lijnen zijn natuurlijk en bevatten enorme features, colonettes en 'no hands rests'. Het was heel gaaf om te merken hoe snel je inzicht en creativiteit toeneemt in zo'n gebied. Waar ik aan het begin van de vakantie nog in de stress raakte in een moeilijke onsight en viel, zette ik aan het eind gewoon de automatische piloot aan en kwamen de vetste oplossingen vanzelf naar boven. Je leert klimmen in een flow: niet oordelen over de passen of de grepen, maar accepteren en doorgaan. Twee dagen voordat we vertrokken klom ik op deze manier een geweldige 7c, Skyline genaamd, onsight. Daarnaast klom ik die dag ook m'n laatste project, Turkish Airways, uit. Dit is een route waarin alles perfect moet lopen. Het kleinste foutje wordt gelijk afgestraft. Toen ik de route klom liep alles dan ook perfect. Ik stapte de route in met muziek van Jack Johnson op de achtergrond. De zon scheen, maar het was nog zo vroeg dat het niet te warm was. Alles was relaxed en dat maakte de omstandigheden optimaal. Ik knalde zonder moeite door de twee cruxen heen en hing uiteindelijk nog vrijwel helemaal fris aan de eindbak. Toch bizar hoe makkelijk een project kan voelen als je hem uiteindelijk klimt.

Het einde van deze trip betekent ook het einde van m'n klimseizoen. Nu is het tijd om klimrust te nemen. Ruim twee weken niet klimmen en dan 24/7 knallen in de klimhal om fit te worden voor volgend jaar. Ik kan niet wachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen