3 april 2013

Business Ballgame - Steeds beter worden in werk

Een paar maanden geleden ben ik samen met Sport naar Succes begonnen met het verzamelen van klimverhalen die als metafoor in het werk gebruikt kunnen worden. Iedere sport heeft natuurlijk heel veel met werken, organiseren en bedrijfsleven te maken. Maar klimmen bezet een bijzondere plaats: je gaat in deze sport ook letterlijk op weg naar de top. En dat is iets wat extra tot de verbeelding spreekt. Inmiddels hebben we al een aantal mooie metaforen bij elkaar verzameld, maar voor een compleet beeld is er meer input nodig!


Wil jij op dit blog een klimsportverhaal delen?
Ik kan je hulp goed gebruiken. Ik hoor graag jouw verhalen over klimmen en werk. Wat heeft voor jou klimmen met werken te maken? Dat kan gaan over de cultuur, over de uitdaging, over steeds hoger, over veiligheid, wat je maar te binnen schiet. Als jij jouw ervaringen deelt dan kan de klimsport op weer een manier extra als metafoor voor werken gebruikt worden.

Doe je mee? Je mag een fanatieke klimmer zijn maar ook iemand die alleen nog maar gedacht heeft over klimmen tegen een steile wand indoor of outdoor. Ik ben benieuwd naar je verhalen!

2 opmerkingen:

 1. "IJsklimmen",
  De kunst van het relativeren en analyseren.

  Je staat onderaan een bevroren massa van 300M hoog “Almen Alp dudler”. Een bevroren waterval en een van de moeilijkste in zijn klasse WI7 M10 in Kandersteg Zwitserland.

  Het eerste wat je je afvraagt is"kan ik dit". Is het wel veilig genoeg ben ik wel sterk genoeg? Wat als het niet lukt? wat is mijn "escape plan".Wil ik dit wel het ziet er te groot en moeilijk uit..

  De eerste Meters zijn geklommen het vertrouwen zit er goed in. Al klimmend beweeg ik mij omhoog over een vrijstaande ijspilaar. Mijn maatje staat aan het anderen einde van het touw en zal er voor zorgen dat ik niet op de grond val.
  Tenminste.. Als ik deze ijsschroef er maar goed in draai. Door mijn hoofd gaan een aantal afwegingen. Lange schroef pakken voor extra veiligheid, is het ijs wel dik genoeg voor zoon lange schroef? Is het ijs wel sterk genoeg om mijn val te houden? Voorzichtig sla ik mij bijl iets hoger en draai de schroef in het ijs.

  Ik hang aan 1 bijl die slechts een enkele centimers in het ijs zit. Mijn stijgijzers zitten een paar centimeter diep. Ik probeer naar het volgende ijsgordijn te slaan. Weer die Risico analyse...
  Als het ijs nu afbreekt waar ik in sla staat mijn maatje wel veilig? Val ik dan niet zelf naar beneden?
  Als ik nu val zal de laatste schroef het houden? Val ik niet te ver en beland ik op de grond? Moet ik nog een ijsschroef plaatsen? ....
  Nee!, dan zal deze later het touw te veel wrijving geven. Moet ik nu terug gaan of door klimmen? Is het nu wel of niet waard om het risico te nemen om door te klimmen?....
  De kans is maar klein dat als ik val de schroef breekt. En als hij breekt haal ik de grond waarschijnlijk niet..

  Ik klim door sla een bijl na de anderen er in. Ik klim om het gordijn heen. Het gevoel van angst word overwonnen door een gevoel van onoverwinnelijkheid. Ik kan dit, dit is mijn ding ik ben hier op mijn plek.

  Op dat moment schiet mijn linker stijgijzer uit het ijs. Mijn linker been zwaait opzei. Ik kan nog net mijn linker bijl in het ijs slaan.. Mijn hart slaat in mijn Keel.... Realitie-check..

  Je hangt 150M boven de grond je hangt aan een bevroren ijspegel met slechts enkele centimeters metaal in het ijs. Het touw verdwijnt in de diepte achter het laatste ijs gordijn. De laatste ijsschroef kan je niet eens zien..

  Nu rustig blijven...Linker voet terug in het ijs. Stabiel staan, Ijsschroef plaatsen. En even op adem komen.pfff

  Nog een paar meter te gaan tot een mooi plateau. Dit is de perfecte plek voor een standplaats. in de luwte achter een grote ijspegel en beschermt door het rots dakje boven me hoofd.

  Eenmaal aangekomen draai ik 2 schroeven in het ijs en maak ik het touw vast. Ik sta nog te trillen van de adrenaline...
  Wow dat was lijp.. ging maar net goed.. spannend zeg.. pfff. ...Kicken.. Wow dat was een vette lengte klimmen… dat was tof.. Zou het zo nog een keer doen.


  Dennis van Hoek 04/04/2013

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat een verhaal van Dennis.
  Je zal er maar bij zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen